Звіт по проведенню тижня кулінарних професій
- Деталі
- Автор: Super User
-
Категорія: Домашня сторінка
-
Опубліковано: 07 лютого 2017
-
Перегляди: 2659
Професії «Кухар» та «Кондитер» необхідні та актуальні в усі часи, оскільки без їжі людина не може існувати ні на землі, ні на морі, ні в космосі. Сучасний представник кулінарних професій має бути справжнім професіоналом, дієтологом, технологом, мати талант художника, вишуканий тонкий смак, гарну образну пам’ять та почуття міри.
Розповісти про свої професії, розширити кругозір, показати свої знання і уміння допомагають традиційні тижні професій, які організовують разом з учнями досвідчені викладачі та майстри виробничого навчання.
Згідно плану роботи навчального закладу і з метою формування пізнавального інтересу до обраних професій «Кухар» та «Кондитер», підвищення пізнавальної активності учнів та мотивації учнів шкіл міста та області до вступу у ДНЗ «ЦПТО № 1 м. Вінниці», з 30 січня по 03 лютого 2017 р. у ДНЗ «ЦПТО № 1 м. Вінниці», проходив тиждень кулінарних професій.
Мета і задачі тижня
1.Формування пізнавального інтересу учнів до обраної професії.
2. Здійснення зв’язку теорії і практики.
3. Надавання можливості учням для самовираження, як особистості.
4. Виховання почуття відповідальності за довірену справу, почуття колективізму та єдності.
Заходи предметного тижня
30.01.2017 р.
Виставка стіннівок. Учні підібрали матеріал і оформили стіннівки на кулінарну тематику.
31.01.2017 р.
Відповідно до плану роботи методичної комісії професійно-теоретичної та практичної підготовки кухарів, кондитерів з метою підвищення якості професійного навчання, пропаганди робітничих професій, вдосконалення форм, методів і засобів виробничого навчання проводився конкурс фахової майстерності, що визначив кращого учня з професії «Кухар».
Цілі та завдання - конкурс фахової майстерності сприяв популяризації професії «Кухар», сприяв виробленню в учнів теоретичних та спеціальних знань, умінь і навичок.
Конкурс проводиться у два етапи. На першому етапі під керівництвом орг. комітету за участю класних керівників і майстрів виробничого навчання проводився відбір кращих учнів за підсумками І семестру. Від кожної групи брали участь 3 учня.
Конкурсні завдання складались з теоретичного та практичного турів.
Теоретичний тур складався із виконання тестових завдань з предметів: - охорона праці; - устаткування підприємств харчування; - санітарії та гігієни; - технологія приготування їжі з основами товарознавства;
Максимальна оцінка за виконання завдань теоретичного туру – 25 балів. Тривалість теоретичного туру - 20 хвилин.
Оцінювання практичного туру:
Техніка роботи, дотримання санітарно-гігієнічних норм. Розміщення і порядок на робочому місці - 0-10 балів. Оцінювалось використання та розміщення всіх інструментів та обладнання, рівень витрат і економії, безпеки і гігієни, використання ресурсів. Правильний розподіл робочого часу для забезпечення своєчасного приготування страв, необхідність підтримувати чистоту і порядок на робочому місці.
Творчість та презентація - 0-10 балів. Оцінювалась оригінальність і практичність, новизна страви. Безпосереднє розташування страви на тарілці без штучних добавок і прикрас, що забирає багато часу. Забезпечення апетитного вигляду. Створені на тарілці комбінації повинні гармоніювати між собою для цілісного сприйняття страви. Оцінювалась збалансованість основної частини і гарнірів з урахуванням сучасних тенденцій, гармонійне поєднання смаку, кольору, текстури, інгредієнтів.
Сервірування страви (естетика подавання) - 0-10 балів. Оцінювалось гармонійне поєднання основної страви і гарніру, а також естетика сучасного сервірування й подавання, не перевантаженість страви, у тому числі й гарніру та елементів декору.
Технологія приготування (оригінальність, складність,зовнішній вигляд, консистенція, колір) - 0-25 балів. Оцінювалось правильне приготування страв, відповідні кулінарні методи і практики приготування, виключення зайвих інгредієнтів.
Смак та запах - 0-20 балів. Слід дотримуватися традиційного смаку страв, які повинні мати приємний смак і відповідний зовнішній вигляд. Оцінювалось загальний смак страв, виражений аромат, характерний для використовуваних інгредієнтів.
За якісне виконання практичного туру – максимальна кількість балів75. Тривалість практичного туру - 2 години.
За підсумками двох турів рішенням журі конкурсу призові місця посіли:
І місце – Козловський Михайло майстер в/н Краснюк Т.Я.
ІІ місце - Орлик Лєна, Гордійчук Давид майстер в/н Краснюк Т.Я.
ІІІ місце – Перепелиця Дмитро майстри в/н Хлопюк Н.М.,
Попова Г.В.
Вітаємо переможців та бажаємо успіхів в оволодінні професією!
01.02.2017 р.
Виставка продаж кулінарних та кондитерських виробів. Усім учням нашого закладу та педагогічним працівникам вдалося посмакувати смаколиками приготовленими учнями гр.18,20,21,22 та майстрами виробничого навчання Чайковською Н.А., Краснюк Т.Я., Бабчук Ж.В.,Хлопюк Н.М., Поповою Г.В., Гриньовою О.В.
02.02.2017 р.
Фестиваль вареників - «Варенички - добренички»
...Що у світі найсмачніше?Може, краби чи ікра?
Може, ще щось, найдивніше?Є багато різних страв.
Креми, соуси, салати,ще - рулети та супи...
В українську теплу хатузавітай, будь ласка, ти.
Тільки в хаті українськійпокуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці, а над ними в'ється дим,
Бо гарячі - масло тане...чи ж ви знаєте, що це?
Це - вареники в сметані, найсмачніші над усе!
Українці! Пригадаймо, з чим вареники в нас є?
Знає кожна господиня, що до столу подає.
З сиром ось жовтіють в мисці, і з картоплею киплять...
Полюбляють українці за столом поласувать.
Ще з капустою наварим та з грибами - пахнуть як!
Поласуємо ми з вами, поласуємо - ще й як!
Ще ж і з вишнями не їли, з полуницями беріть!
Ми вареників зварили - оце диво на весь світ!
З м'ясом, з рибою, з горохом, ось ще з маком та пшоном.
Ще посидьте з нами трохи, в нашій хаті за столом.
Є вареники у хаті - в Україні все гаразд:
Всі - щасливі і багаті, щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській, слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці, що на нашому столі!
Микола Гнатко
Форма вареника нагадує усмішку, тому і свято підняло всім настрій і надало позитивні емоції.
Під час заходу учні груп №18,20 разом з майстрами виробничого навчання Чайковською Н.А., Краснюк Т.Я. та зав. майстернею Гриньовою О.В. ознайомили з історією походження вареників, видами тіста та начинок для них. Презентували тематичний стіл «Родичі вареників», де всі бажаючі могли продегустувати равіолі, манти, пельмені, вонтони; представили пісні, вірші, загадки, прислів’я.
Усім бажаючим вдалося посмакувати варениками з різними начинками, які готують в нашому регіоні. Вразили оригінальним смаком вареники смажені з м'ясом, дуже смачними були вареники з картоплею, вареники з вишнями, вареники з сиром та шкварками.
Кулінарні вправність та вміння учасників високо оцінили усі присутні ласуни та гурмани. Незадоволених не було. Хіба що час од часу довелося почути: «Поганих вареників не буває – їх лише буває замало».
03.02.2017 р.
Завершився тиждень кулінарних професій підведенням підсумків, успішному проведенню заходів тижня сприяла щоденна праця професіоналів своєї справи, які навчають професії "Кухар, кондитер" - викладачів спецпредметів – Березовської С.С., Колосінської Н.М. та майстрів виробничого навчання - Чайковської Н.А., Краснюк Т.Я., Бабчук Ж.В., Хлопюк Н.М., Попової Г.В., Гриньової О.В. Усі учасники побачили можливості та багатогранність професій кулінарного напрямку.
Голова методичної комісії професійно-теоретичної та практичної підготовки кухарів, кондитерів
Н.М. Колосінська